[Aftenposten] Voldsomme protester mot Joseph Kabilas forsøk på å bli sittende i presidentstolen

Article where I am interviewed, published in Aftenposten on 2015-01-20

Voldsomme protester mot Joseph Kabilas forsøk på å bli sittende i presidentstolen

Tor Arne Andreassen, Korrespondent i Midtøsten, 20. jan. 2015 21:52

Ikke ulikt en rekke andre statsledere i Afrika, har president Joseph Kabila forsøkt å forlenge sin regjeringstid ut over det grunnloven egentlig tillater.

Han forsøkte å få grunnloven endret slik at han kunne bli valgt enda en gang i 2016, men mislyktes.

Folketelling kan utsette valget med flere år

Nå har han fått underhuset i parlamentet til å vedta en lov som tilsier at det må gjennomføres en folketelling før neste presidentvalg kan gjennomføres.

Problemet er at det ifølge opposisjonen vil ta minst fire år å gjennomføre denne folketellingen. Dermed kan Joseph Kabila bli sittet på overtid i minst to år.

Rasende demonstranter blokkerte veiene

— Det har vært ganske kraftige opptøyer i dag, sier nordmannen Håvar Bauck, som befinner seg på et hotell i Kinshasa. Han har fått innstendig råd om å holde seg på hotellet og ikke å gå ut.Fra hotellet har han kunnet se bort mot parlamentet, og kunne på ett tidspunkt se femten røyksøyler som steg opp mot himmelen.

Folk kaster stein – politiet svarer med kuler

Røyken kan ha kommet fra de mange veisperringene som demonstranter i går satte opp i Kinshasa.

— Folk jeg kjenner forteller om mange veisperringer, steinkastende demonstranter, at politiet har brukt mye tåregass og at de også har avfyrt skarpe skudd, sier Håvar Bauck.

Bilder han har fått tilsendt fra kongolesere viser bildekk som er blitt påtent, ansamlinger av folk og en person som har fått et skuddsår. Ett bilde viser også en politimann som ligger på bakken i en blodpøl. Nyhetsbyråene sendte også i går ut bilder av voldsomme demonstrasjoner i Kinshasa.

– Vi krever at Kabila går av

Nyhetsbyrået Reuters melder at øyenvitner sier at sikkerhetsstyrkene skjøt med skarpe skudd i luften for å få folk til å spre seg. Myndighetene benekter at politiet har skutt på demonstranter med skarpe skudd.

— Vi krever at Kabila går av. – Vi føler at folket er i ferd med å reagere litt etter litt og vi vil kopiere Burkina, sa demonstranten Jean-Paul Beya til Reuters, med referanse til Burkina Faso, der presidenten Blaise Compaore måtte gå av etter voldsomme protester.Joseph Kabila ble president i Kongo etter at hans far Laurent Kabila, den tidligere krigsherren og daværende presidenten, ble myrdet i 2001. Joseph Kabila ble valgt til president første gang i 2006 og gjenvalgt i 2011. Grunnloven hindrer ham i å stille til valg for en tredje presidentperiode.