[DinSide.no] Ring gratis med mobilen

Article published in DinSide on 2006-06-06

Ring gratis med mobilen

Ringer du mye fra mobilen, er du sikkert interessert i å holde kostnadene nede. En norsk løsning gjør at du kan ringe gratis via Skype på mobilen – og ringe superbillig, nesten gratis, til utlandet.

Telekomrevolusjonen

Telekombransjen har blitt revolusjonert de siste årene, med mange nye tjenester og aktører. For forbrukerne betyr det stadig lavere priser, men det er fremdeles noen tjenester som godt kunne vært billigere – som å ringe til utlandet for eksempel.

– Med vår Mobile Skype-løsning, kan du ringe gratis med mobilen, via Skype – og omtrent gratis til utlandet, sier Håvar Bauck, salgsansvarlig for Vest-Europa i det norske firmaet IPDrum. – Du trenger ikke investere i en dyr og komplisert 3G-telefon med masse programvare, to enkle mobiler og kabelen vår er alt du trenger.

Trykk her for å lese om hvordan du bruker IPDrum sin Skype-løsning.

Håvar Bauck.
Håvar Bauck.


IP-telefoni på mobilen har vi hørt om – men siden vi enda ikke har gått til ansakffelse av 3G-telefon, har ikke dette vært aktuelt for oss. Derfor ble vi nysgjerrige på denne VoIP-løsningen, som kanskje kunne være noe – også for oss uten 3G.

Vanligvis må du nemlig ha enten en 3G-telefon som du kan koble opp til et trådløst nett, eller den nye toppmodellen til Nokia, E60, med mobilt bredbånd – som også må kobles opp til et WLAN, for å bruke IP-telefoni på mobilen din. Er du på hytta, eller på en øde øy et sted, er det ikke sikkert det er et nett der, som telefonen din kan koble seg opp til. Har du et eget modemkort, er dette ofte svært dyrt.

I september i fjor lanserte det norske firmaet IPDrum en løsning som gjør at du kan ringe billig til utlandet, over internett og via Skype, på mobilen din – uten at du trenger å være koblet til internett der du er. Komplisert? Egentlig ikke.

Uten internett på hytta? Ring opp Skype fra mobilen. Fotomontasje: C. Ursin/McNally/Smith/Van Dobbenburgh.
Uten internett på hytta? Ring opp Skype fra mobilen. Fotomontasje: C. Ursin/McNally/Smith/Van Dobbenburgh.

Med Skype på mobilen

Flere og flere ringer hverandre med Skype. Skype er et lite program som gjør at du kan ringe gratis via Internett til enhver annen person som også har Skype, står det på Skypes norske webside.

Med Skype kan du med andre ord ringe gratis til andre som bruker Skype, over internett – nettbasert IP-telefoni. I tillegg kan du ringe ut fra Skype, såkalt SkypeOut, til en veldig rimelig penge.

IPDrum har utviklet en programvare som gjør at du kan koble mobilen din opp mot Skype. Men dette finnes jo allerede, tenker du kanskje nå. Ganske riktig – Skype har også en egen løsning for å koble Skype til mobilen, men den er ikke like brukervennlig, eller billig, som IPDrum sin.

Skype på mobilen

Er dette noe for deg? (Avsluttet)

Ja, supert med billig ringing!(60%) 274Hæ? Skjønner ikke hva det er(27%) 121Nei, har ikke bruk for det(13%) 58Avstvemningen er ikke styrt og reflekterer kun lesernes egne meninger.


Med Skype Mobile, må du nemlig være koblet til internett på mobilen eller PDAen din – og da er vi tilbake til utgangspunktet: At du skal kunne bruke mobilen din og ringe til hvem du vil, så billig som mulig, uten å være avhengig av verken 3G-mobil, eller å være koblet til internett der du er. Dessuten betaler du for dataoverføringen når du bruker Skype på 3G-datanettverk.

DinSide: Hva er egentlig vitsen med å koble mobilen sin til Skype – kan man ikke bare logge seg på PCen sin og snakke i vei som alle andre?

– Selvfølgelig kan du også gjøre det, men med Skype på mobilen får du all den funksjonaliteten og bevegelsesfriheten som en mobil gir deg. Det er jo en grunn til at folk bruker mobiltelefoner mer og mer, og dropper fastlinjer, sier Bauck. – Dessuten er denne løsningen praktisk når du er borte fra PCen din, for eksempel hvis du er på hytta, og det ikke er internett der.

Så mye kan du spare

Løsningen til IPDrum fordrer at du har to mobilabonnementer, og en IPDrum-kabel som du får kjøpt for omtrent 600 kroner hos YaTack og Movida. Den ene mobilen kobler du opp til PCen hjemme, den blir til en slags basestasjon.

Å ringe ut med Skype koster 0,017 euro – eller 1,7 eurocent om du vil, til store deler av verden. Med dagens valutakurs på euro 1 = NOK 7,97, blir dette i underkant av 14 øre per minutt.

Ringer du gratis mellom de to mobilene dine, blir det altså en svært lav samtalekostnad når du ringer til land det er dyrt å ringe til med et vanlig mobilabonnement.

Ringer du for eksempel til Kina koster dette rundt 13 kroner i minuttet med vanlig, norsk mobilabonnement – og bare 13 øre i minuttet via Skype på mobilen.

I vårt eksempel på hvor mye du kan spare ved å ringe via Skype på mobilen, sparte vår fiktive eksempelperson nok penger til to turer til Kina – trykk her for å se regnestykket som viser at du kan spare flere tusen på utenlandssamtalene dine.

I utlandet

Løsningen kan brukes på akkurat samme måte i andre land – men passer best om du skal oppholde deg i utlandet en periode, og har muligheten til å kjøpe to mobilabonnement der du er.

Da bruker du løsningen på akkurat samme måte som om du var i Norge. Vårt fiktive eksempelpar kan dermed også spare penger på å ringe fra Kina til Norge, via Skype med IPDrum sin løsning.

– Oppholder man seg i utlandet i en lengre periode er det derfor lurt å ta med IPdrum Mobile Skype Solution, og kjøpe 2 lokale kontantkort, sier Bauck.

DinSide tester

For øyeblikket kan man bare bruke IPDrum med en PC med Windows XP. DinSide etterlyser en løsning for andre operativsystemer, deriblant Mac – men har blitt lovet at dette kommer etterhvert.

I tillegg virker ikke kabelen sammen med alle typer mobiltelefoner – det er to forskjellige kabler, en til Nokia og en til Sony Ericsson. Den til Sony Ericsson fungerer på K700i – men ikke K750i. Bauck i IPDrum forteller at selskapet satser mye på produktutvikling, så vi venter spent på at produktet skal bli enda mer brukervennlig i nær fremtid.

Ring gratis med mobilen


DinSide har fått en demonstrasjon av IPDrum-løsningen og har sett at den fungerer – men vi har også fått et eksemplar til testing. Vi kommer til å teste løsningen i nærmeste fremtid, og kommer tilbake med mer.

Har du brukt løsningen til IPDrum selv, eller kjenner du til lignende eller alternative løsninger? Del dine erfaringer med andre i debatten under.