**shifter.no** Key Butler slår seg sammen med afrikansk hotellkjempe: Vil kapre utleiemarkedet

Key Butler slår seg sammen med afrikansk hotellkjempe: Vil kapre utleiemarkedet

Interview with me about HotelOnline’s acquisition of Key Butler, originally published on Shifter.no 2019-09-10

HotelOnline og Key Butler samler krefter i en ny utleieplattform. 

Bak HotelOnline står Håvar Bauck og Endre Opdal. Gründerne har i løpet av de siste fem årene blitt en ledende aktør på e-handel og digital markedsføring av små og mellomstore hoteller i Afrika.

I sommer hentet selskapet tre millioner kroner fra blant andre Trond Riiber Knutsen og indiske Shravan Shroff, en profilert engleinvestor.

HotelOnline varslet samtidig en overføring av konsernet fra Kenya til Norge, og i den nordiske satsingen lå blant annet en fusjonsavtale med Key Butlerden opprinnelig norske “Airbnb-startupen” som i fjor la bak seg et krevende år.

Nå samler Key Butler og HotelOnline krefter i et nytt selskap under navnet Stay.Plus, der også flere “traveltech”-selskaper har fått plass. Målet er å bli en ledende aktør i det nordiske markedet for korttidsutleie av privatboliger.

– Vi har store vekstambisjoner, og sammen med Key Butler skaper vi nå en kritisk masse, sier Tore Hofstad, styreleder og investor i HotelOnline.

 Oscar Hellenes i Key Butler og Gustav Witzøe fant sammen i 2017. Sistnevnte var på eiersiden i Key Butler Foto: Per-Ivar Nikolaisen
Oscar Hellenes i Key Butler og Gustav Witzøe fant sammen i 2017. Sistnevnte var på eiersiden i Key Butler Foto: Per-Ivar Nikolaisen

Les også: Laksearving Gustav Witzøe investerer i Airbnb-hjelpere

Fra annonsering til husvask

I tillegg til å tilby annonsering på plattformer som Airbnb, Booking.com og Expedia, skal Stay.Plus håndtere nøkkeldeling og husvask, samt smart betaling, kommunikasjon, forsikring og profesjonell fotografering.

Selskapet skal ifølge Hofstad satse stort i byen, på fjellet og ved sjøen.

Han opplyser at fusjonen med Key Butler innebærer bytting av aksjer. I den nye eierstrukturen blir HotelOnline AS et morselskap med eksisterende aksjonærer.

HotelOnline AS blir videre majoritetseier i det nye selskapet Stay.Plus AS, som også får inn Key Butlers aksjonærer samt Klaus Hjermann på eiersiden. Sistnevnte blir daglig leder i det nye “traveltech”-selskapet.

Overfor Shifter understreker Key Butler-gründer Oscar Hellenes at selskapet ikke er kjøpt opp, men at de har slått deres norske del i privatmarkedet sammen med en rekke selskaper i samme segment. Hellenes startet nylig hos konsulentgiganten Boston Consulting Group, og opplyser at han ikke vil være aktiv i driften av det nye selskapet, men at han vil ha en eierandel.

– Vi beholder alle våre distribusjonskanaler, men samler teknologien vår i bakkant, bekrefter Hofstad og forklarer hvorfor selskapet nå skal flagges hjem:

– Vi har flere norske investorer, og vi tror Norge er et bra sted å være for en startup – også den dagen det blir aktuelt med et oppkjøp. 

  • HotelOnline ble stiftet i 2014
  • Utvikler og leverer ulike bookingløsninger for totalt 1500 hoteller i 18 land
  • Omsetning i år på nær 40 millioner kroner.

Selskapet er i sluttprosessen av å flytte morselskapet til Norge, samtidig som HotelOnlines kompetansesentre i NairobiLagos og Dakar fremdeles skal være viktige motorer, også i det nye selskapet.

HotelOnline har de siste årene gjennomført flere oppkjøp, deriblant av European Travel Group AS som sto bak den nordiske bookingportalen Cityhotels. Selskapet er også eier av solferie.no samt uteleieportalen Kristiansand Sommerleiligheter, som i en årrekke har forvaltet et 40-talls utleieobjekter på Sørlandet.

– Disse selskapene blir nå også en del av Stay.Plus, forteller Jørn Lein-Mathisen, som har vært en strategisk investor gjennom ovennevnte oppkjøp.

1500 afrikanske hoteller

Historien går tilbake til 2013. Bauck og Opdal etablerte da et leilighetshotell ved den internasjonale flyplassen i Nairobi, i pakkeprisen lå rimelig overnatting med transport til flyplassen. Året etter var hotellet blant de mest besøkte i Nairobi via Booking.com.

Nå har selskapet 1500 afrikanske hoteller i 18 land på kundelisten. Disse mottar blant annet et skreddersydd bookingsystem samt annonseplass på de største booking-sidene.

 Fra venstre: Daglig leder i morselskapet Jørn Lein-Mathisen, med påtroppende daglig leder i Stay.Plus, Klaus Hjermann, sammen med styreleder Tore Hofstad. Foto: Privat
Fra venstre: Daglig leder i morselskapet Jørn Lein-Mathisen, med påtroppende daglig leder i Stay.Plus, Klaus Hjermann, sammen med styreleder Tore Hofstad. Foto: Privat

Parallelt med den nordiske satsingen i privatmarkedet, fortsetter HotelOnline satsingen i Afrika, der vekstpotensialet ifølge Hofstad fremdeles er stort.

– I Norge skal Stay.Plus fokusere på utleiebiten av privatboliger. I Afrika vil forretningsmodellen fremdeles dreie seg rundt hoteller. Her er ikke Afrika kommet like lang som Norge og Norden.